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11.1 

 
QUESTIONS BY THE PUBLIC – TIME LIMITATION 
 
1 SUMMARY 
 
1.1 This report proposes the introduction of a time limitation with regard to the 

length of questions from the public at meetings of Council. 
 
2 INTRODUCTION 
 
2.1 The last round of Members’ competency training included a session on the 

application of rules of procedure to meetings.  During discussion of the facility 
available for the public to ask questions at Council meetings a number of 
Members felt that, to facilitate business throughput, there could be merit in 
introducing a maximum time element for the length of questions. 

 
3 DISCUSSION 
 
3.1 The rule of procedure relating to questions by the public is set out on pages 

4.5 and 4.6 of the Council’s Constitution (Procedure Rule 10).  The 
mechanism is prescribed, but is silent on the length of questions that can be 
asked. 

 
3.2 Whilst Council has yet to experience a situation where a question cannot be 

dealt with because of lack of time, the introduction of a time limit would reduce 
the likelihood of such an occurrence.  A time limit could also bring further 
focus to the process. 

 
3.3 Contact has been made with a number of other Essex authorities to ascertain 

the approach taken by others. Some authorities have no time limits.  Others 
set a maximum total time for the questions period. For example, 30 or 40 
minutes.  Where a time limit per question has been introduced, the limit is 
either up to 2 or 3 minutes.  One authority provides that a bell be rung two 
thirds of the way through delivery of a question to alert the questioner to the 
time remaining. Whilst it is unlikely that supplementary questions would be 
lengthy, it might be appropriate to introduce a time frame of, say, 1 minute for 
a supplementary question. 

 
4 RECOMMENDATION 
 
4.1 It is proposed that the Committee:- 
 

(1) RECOMMENDS to Council that the procedure rule relating to 
questions by the public is changed to provide for a time limit of up to 3 
minutes for each question and 1 minute for each supplemental 
question, the following wording to be added to Council Procedure Rule 
10.1:- 
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 “The maximum time limit for asking each question is 3 minutes. The 
maximum time limit for a supplemental question is 1 minute." 

 
(2)  Considers whether the time allowed for questions should be specified 

as not exceeding, say, 30 minutes, subject to the Council consenting to 
an extension (provision for this aspect could also be added to 
procedure rule 10.1). 
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